2010. október 21., csütörtök

Norvégia az én szememmel..........(4)




Sokat voltam mostanában a kertben, előkészitettem  télre. Erről jutott eszembe, hogy mennyire szeretem, amikor tavasszal elkezdjük rendbehozni és szépiteni. Ez általában április végével kezdődik, egyrészt addigra már olyan idő van, hogy lehet kint keverni,  másrészt meg itt tradició, hogy május 17-re a nemezeti ünnepre minden szép legyen, ez íratlan szabály. Fű lenyirva, virágok kiültetve. Ez egy kicsit emlékeztet engem arra, hogy minden tavasszal, tél utáni nagytakaritást csináltunk otthon. Ennek megfelelően mindenki (én is) megy és megtámadja a kertészeteket, hogy megvegye az első nyári virágokat. Ráadásul a norvégok ilyenkor igyekeznek olyan szinű virágokat összeültetni, ami reprezentálja a norvég zászló szineit.  Tehát kell piros, fehér és kék virág. Legtöbbször muskátli-margitvirág-petúnia, vagy csak petúnia, vagy petúnia-margitvirág-árvácska az összeállitás. Egyébként nagyon jól néznek ki a virágládákban.

Ezt tudják a kertészetek is, ilyenkor nagyon ritkán lehet olcsó virágot kapni. Bár a virágok (is) elég drágák.(Norvégia igen drága ország, évente felmérik a világ legdrágább városait és Oslo általában dobogós helyen van......) A rendcsinálás nemcsak a kertészkedésben merül ki, hanem a teraszok leápolásában is. Nem emlitettem még, hogy itt a házak 95 %-a faház és a teraszok mérete tekintélyes. Teljesen mindegy, hogy emeletes házban lakik az ember, vagy kertesben, a nagy terasz hozzátartozik. A régi lakásunk 56 m2 volt és a hozzátartozó terasz pedig 20 m2. Általában fából készülnek a teraszok is, azokat minden tavasszal le kell ápolni. Először magasnyomású készülékkel, speciális mosószerrel lemossák a léceket, majd a kimondottan erra a célra kapható olajjal lekenik. Elég strtapás munka, nekünk hála Istennek kő teraszunk van.  Nagy méretűnek kell lenni,  hogy elférjen rajta a kerti bútorokon kivül egy grill is.   A grill a hó olvadással együtt előkerül és őszig nem is tűnik el. Ennyire grill függő népet én még nem láttam. 

A boltokban nagyon sokféle grillezéshez előkészitett dolgot lehet kapni. Az egyik favorit az u.
"flintsteak' (tudjátok az a combcsontos hússzelet, amit a Tom és Jerryben a kutyus szokott sütni, vagy szeretne ellopni), aztán van az un. nyári karaj, ami enyhén füstölt sertéskaraj,  hal, főleg lazac, és persze hambuger és az elengedhetetlen virsli.  
A norvégok kis túlzással virsli nélkül elképzelni sem tudják az életüket. Rengeteg fajtát lehet kapni, süni való, főzni való, sajtos, paprikás és a jó ég tudja, hogy még milyen. Azt hittem rosszul látok, amikor Tamás olvasó könyvében olvastam, hogy " milyen finom születésnapi, ünnepi ebéd volt: visrli és krumplipüré(szigorúan porból) vagy sült krumpli" De a valóságban is tényleg ez van. Bármilyen alkalomra lehet adni, ha vendégek jönnek. Vesznek hozzá még majonézes krumplit(ami itt grill krumpli (mi más?) névre hallgat), sült hagymát, ketchapot és kezdődhet is a buli. Ja és még kell egy kis pia. Na, az nálunk külön színdarab. 
Tudniilik a szeszesital árusítás állami monopólium Ez azt jelenti a boltokban nem, csak egy speciális boltban, az un. "Vinmonopol"-ban lehet italt venni. Nemcsak a rövid italra, hanem a borra , a pezsgőre és a 3,5 % -nál magasabb alkohol tartalmú sörre is vonatkozik. Ilyen boltok meg csak a nagyobb városokban vannak. Ráadásul eszméletlen ára van az exra adóktól. Ha véletlenül kevés piát veszel, nagy bajban vagy. Mert ezek a boltok csak du. 4-ig vannak nyitva és este 8 után letakarják a sima boltokban is a sört, onnantól nem lehet árulni.  Ebből az állami monopóliumból befolyó összeg annyira fontos az államnak, hogy pl. a svédeknél, akik EU tagok, még mindig van Systembolag(ez a Vinmonopol svédül) és még náluk is drágább az ital, mint pl. a dánoknál, pedig ott is drágább, mint a németeknél. Meg is van a kör, a norvégok a svédekhez járnak piát venni, a svédek a dánokhoz, a dánok meg a németekhez.
Azért van még egy óriási különbség, ami csak a norvégokat érinti, nem hozhatsz be és nem vihetsz ki (ez utóbbit meglepődve tapasztaltuk idén nyáron a kompokon)csak 1 liter tömény italt, 1 üveg bort és 4 üveg sört fejenként. .....
És hasonló a hiszti a cigivel is. Amikor kijöttem rengetegen sordorták még a cigit, mostanában már speciális készülékkel töltik a füstszűrővel ellátott cigaretta papirba. 
Na, jól elkanyarodtam a kert rendbehozataltól és a grillezéstől...........






6 megjegyzés:

  1. Akkor mondjuk egy 4 tagó család bevihet 4 liter töményet, 4 üveg bort, és 16 üveg sört?

    Mondhatnád, hogy jellemző az egész bejegyzésből ez fogoött meg, pedig mi mondhatni antialkoholisták vagyunk. :-)

    VálaszTörlés
  2. Nem, mert csak 18 év felett vehetsz szeszt, addig nem. Amikor kompozunk, mindenki kap beszálló kártyát, a felnőttekne leszignálják ha vesz piát és cigit. 18 év alatt nincs hol szignálni.

    VálaszTörlés
  3. Akkor nem nagyon van nálatok részeg ember.

    VálaszTörlés
  4. Höhö. Majd holnap erről írok...........

    VálaszTörlés
  5. Erről az alkoholmizériáról mesélt a párom is. Folytasd Luca! Tetszik a sorozatod! :)

    VálaszTörlés
  6. Babó én meg te írásaidat szeretem olvasni. :))

    VálaszTörlés