2010. október 15., péntek

Norvégia az én szememmel..........(1)


Arra gondoltam mesélek Norvégiáról  Az otthoniak olyan keveset tudnak róla( én is így voltam vele). Amikor otthon vagyok nem győznek csodálkozni az emberek, hogy itt is finom meleg nyár van és a tél sem annyira kemény. Igaz, ebben az is szerepet játszik, hogy mi délen lakunk, ráadásul a tengerparton. Így aztán sok télen még havat sem látunk. Bár az utolsó három évben rendes tél volt.  

Egy kis földrajzzal kezdeném. Norvégia az egyik legnagyobb európai ország, 423917 négyzetkilométer, közel 2000 km hosszú tengerparttal. A nagy területhez képest csak 4,2 millió lakosa van. Ez abból adódik, hogy terültének 70 %-a lakhatatlan, hegy, gleccser, tó és erdő. Az egész területének csupán 2,6 %-án folyik mezőgazdasági tevékenység. Ez az ország déli része (én is itt tanultam meg megkülönböztetni a gabona növényeket, mint árpa, rozs, repce, zab. És itt láttam életemben először, hogy milyen selymesen hullámzik a búzamező....)
Norvégiához tartozó külterület a Spizbergák (Salvbard). Ez egy külön világ, mindenféle előírásokkal élnek ott az emberek. A fővárosban, Longyearbyenben április 20-tól augusztus 23-ig süt a Nap, de október 26-tól február 15-ig teljes a sötétség. Bányászat folyik a sziget. Ha jól tudom az oroszokkal együtt. És 2008-ra megépült a magbunker, amely a világ élelmiszernövényeinek  magvait tárolja majd, az  esetleges globális katasztrófák esetére. 
Az ország nagyságából adódóan különböző időjárási és természeti viszonyok vannak. Oslo pl. ugyanazon a szélességi fokon fekszik, mint Grönlad és Alaska. Hammerfest a legészakibb város a világon. Az északi részen októbertől márciusig 0, a napsütéses órák száma, viszont nyáron egyfolytában süt a nap.  Ahogy jövünk lefelé a téli napsütéses órák száma emelkedik, Osloban pl. 5-6 óra, a nyári pedig 19. Ez azt jelenti, hogy lemegy ugyan a nap, de csak szürkület van. (Nagyon élvezem ezt  az időszakot.)
Itt is négy évszak van, csak a tavasz és az ősz aránylag rövid. Hirtelen lesz zöld minden és nagyon sok tavaszi virág együtt virágzik a kora nyáriakkal.
A norvég embereket nagyon izgatja az időjárás, ami nem csoda, hiszen fontos szerepe van sok ember munkájában(halászok, tengerészek, parasztok). Amikor megkérdeznek egy norvégot, hogy mi lenne a kívánsága, 10-ből 8-an délre szeretnének utazni. Egyik kedvenc nyaralóhelyük Spanyolország. (az iskolában választható nyelv a spanyol). Rengeteg embernek van ott nyaralója, sok nyugdijas ott tölti a telet. Vannak városok, ahol norvég koloniák vannak.
Norvégia nagyon régóta lakott terület. Már 9000 évvel ezelőtt lakták és olyan 4000 éves leletet találtak, ami már a síhasználatról árulkodik.  Norvégia és a vikingek összetartozó fogalmak. Őslakos, világ hóditói voltak az országnak. Ők a 700-as években már "csinálták" a speciális hajóikat, amivel meghóditották a világ nagyrészét

Az 1200-as évekig gazdag országnak számitott. A vallás mindig erős volt. Ezekben az  években kezdték már 750 db  gerendákból épitett kozépkori templomuk volt, az ún. Stavkirke-k. Ma is megvan belőle 31 db, bár az utóbbi években egy őrült kettőt is felgyújtott, amik porrá égtek.


 1300-tól az európai fejlődés szegény országgá tette, mert a bezártságuk miatt nem tudtak lépést tartani a fejlődéssel. Európában új, korszerú hajók épültek, új fegyverek jelentek meg. Hollandia átvette a tengerek feletti uralmat. E közben a svédek és a dánok is megerősödtek, ami ahhoz vezetett, hogy először Dánia (1814-ig), majd Svédország(1905-ig) provinciája lett az ország.
Majd 1905. május 17-én született meg a jelenlegi alkotmány, akkor vált önálló országgá ismét, bár az első norvég király még dán volt.  Azóta május 17-e nemzeti ünnep.
Nagyon szegény ország volt egészen a 60-as évekig, akkor fedezték fel az olajat, amit 1971-ben kezdtek kitermelni. Közel 35 év alatt jutott el a világ leggazdagabb országai közé.


1 megjegyzés: