2010. november 6., szombat

Orchideák




Miltonia - nem szeret nálam

Olvasom az újságban,hogy otthon orchidea kiállitás lesz.
Szivesen elmennék.  Nem tudom hány éve kezdődött, de szerelem volt első látásra sok-sok évvel ezelőtt.
Az első két lepke orchideát simán meghalattam, követve az könyvek leirásait.....  De a harmadik megamaradt és azóta nagyon sok  társa lett. Valahogy mindig hazakisérnek,  Jelenleg 18 db "felnőtt" orchideám van és kettő növendék Vanda. Kiváncsi vagyok sikerül- e felnevelnem. Teljesen véletlenül vettem. Az Édenkert honlapján hirdette a termesztő.   Szinte midegyik boltban kapható fatját vettem már, de a Miltonia és a Cymbidium mindig tönkremegy nálam. A csónakorchidea meg nem akar virágozni. Most rdegtartáson van, hátha sikerül az idén.

Csónakorchidea - várom, hogy virágozzon

Saját tapasztalataim alapján gondozom őket. A déli ablakban vannak és  autóba való árnyékoló van az ablakokban. Nyáron hetente, télen 10 naponta átfolyatom rajtuk a vizet és akkor meg is permetezem. Minden második locsolásnál megtápozom.Télen  az árnyékolót is kiveszem az ablakból, hadd érje több napfény őket.  A lepke orchideán kivűl, ajánlom a dendrobium, a zygoptera, és a cambra orchideákat mindenkinek. Minden évben többször is nyilnak, a cambria ráadásul még illatos is.


Dendrobium

Zygoptera

Cambria

Cambria
 Van a kertben is három kinti orchideám. Nem messze tőlünk termesztette egy férfi, de sajnos pár éve befejezte. Amikor elkezdte, arra gondolt, hogy Norvégia  nemsokára EU tag lesz és akkor sok országba tud majd exportálni. Sajnos már kétszer leszavazták a tagságot, itt  meg nem olyan nagy a piac,  hogy érdemes lenne foglalkozni vele. Nagyon sajnálom, mert gyönyörű a kertben és nem kényes, a téli takaráson kivül nem igényel szinte gondozást.


Kerti kosbor

Kerti kosbor

Kerti kosbor

És egy gyönyörűség a végére, a Vanda. Állitólag nagyon nehéz szobai körülmények között tartani.  Az enyém a megvásárlás után napok alatt tönkrement. Valószinűleg már betegen vettem. Most a piciket megpróbálom ilyen szépségesre nevelni.


Vanda


.

2 megjegyzés:

  1. Szépségesek! Legyen bennük sok örömöd!

    VálaszTörlés
  2. Ez több éves termés. Most csak készülödnek virágozni. Egyedül a dendrobiumon van most virág.

    VálaszTörlés