2011. október 30., vasárnap

Ismét a Bloggers´ Quilt Fesztivál



Ismét  jelentkezem Amy,  Bloggers” Quilt Festival :: Spring 2011”-re.


Ez alkalommal a bátyámnak  60. Születésnapjára készitett takaróját szeretném bemuntatni. Azt  tudtam, hogy „ablak keretes” blokkokat fogok varrni, amikben a testvérem régi fotói lesznek születésétől  napjainkig, egypár jellemző képpel.  Sikerült  a meglepetés, nagyon örült neki. Azóta is szivesen használja. 


I´d like to apply again to the Bloggers” Quilt Festival :: Spring 2011”-re
.
The piece i want to display this time, is a bed cover i made to my brother´s 60. Birthday. It incorporates „window” frames” blocks in wien i placed photos´ from his birth until irecently. That was sucsesfull surprise. And the cover is in use since.

,

2011. október 24., hétfő

Megjöttünk.....

.


Megjöttünk otthonról. Hála Istennek jobb állapotban találtuk apósomat, mint amilyen hírek jöttek róla. Igaz, mire mi hazaértünk, ő szerencsésen kijött egy általános vérmérgezésből. Ami 88 évesen nem kis teljesítmény.  Az egész úgy kezdődött, hogy kapott egy pacemakert. Inkább nem  mondom el, hogy mit gondolok a dologról, mert ami vele történt az az otthoni eü hiteles látlelete. Arról már nem is beszélek, hogy hetente beszéltünk az operáló orvossal, aki egyben a házi orvosa is, valahogy "elfelejtett" erről a tényről tájékoztatni minket. Még jó, hogy az osztályos orvosban volt annyi tisztesség, hogy a zárójelentésben megirta, amikor átadták a szanatóriumnak apát. Ott most megpróbálják felerősiteni. Talán sikerül annyira, hogy haza mehessen a saját lakásába. Mert ez volt a legnehezebb kérdés, mivel hallani nem akart semilyen más megoldásról.
Végül is nagyon jó volt, hogy hazamentünk. Apa egyre jobban erősödik és elfogadta azt, ha mégsem tudna hazamenni és ellátni saját magát, akkor bemegy egy idősotthonba. Azért mi reménykedünk benne, hogy nem most kerül erre sor.

Minden esetre a pulóvert elvittem magammal, két plusz gombolyag fonallal, ami kevésnek bizonyult. A következő minta elkezdéséig kész a pulóver, amit most félre tettem. Elkezdtem az újját kötni, hogy tudjam milyen széles lesz, mivel nem akarom elvágni az oldalát. Egyenlőre 5 tűvel kötök, mert nincs annyi szem, hogy a körkötőtűt tudjam használni.
Nóri már lassan egy hónapja meg van fázva. Kétszer volt dokinál, de nem javult, hanem mindig máshol fájt neki. Éppen időben jöttünk haza ahhoz, hogy még rosszabul legyen. Tegnap az ügyeleten voltunk,  a kezdődő arcüreg gyulladásból középfül gyulladás és kötőhártya gyulladás lett. Kapott penicilint. Remélem most már leküzdi ezt a kórságot.
Utazásaink során először mondta Zoli, hogy azt viszek és azt hozok amit akarok. Pl. virágot.... Mindig vittem és hoztam virágot, amitől Zoli kicsit nyűgös volt. Gondolom mondanom sem kell, hogy ezalatt a rövid idő alatt, nem volt időm virágokat nézegetni, meg venni. És mégsem jöttünk haza virág nélkül. Barátaink meglátogatásakor kaptam egy nagyon szép anyósnyelvet


.

2011. október 8., szombat

Kötés jelentés :)

.

 

 Elkészültem az első mintával. Igyekeztem, mert kedden indulunk haza és magammal akarom vinni. Most  39 cm fehér, sima kötés következik.







 Közben elkezdtem a barátnőm takaróját is. Mivel esélyem sem volt arra, hogy kész legyen indulásig, így csak az anyagokat válogattam össze és kiszabtam a  fehér részekre kerülő közel 100 db őszi szinekben pompázó leveleket.




.

2011. október 2., vasárnap

Kötök....

.

 pulóver lesz belőle...

A múlt héten szóltak a kötós boltból, hogy megkapták a pulóver mintáját. Amikor lementem kiderült, hogy már nem kapható csak a fehér és a kék fonal. A kétféle zöldhöz rendelni kellett hasonlót. A fonalak pénteken meg is érkeztek.
A péntek délutánom avval telt, hogy elmentettem a számitógépre a képeket és megpróbáltam úgy kinyomtatni, hogy a mintát minél egyszerűbb legyen követni. Hát ez a része a dolognak csak részben jött össze. Viszont ért egy igen kellemes meglepetés, még pedig az, hogy Paint-ban csodásan tudom követni a mintát a monitoron, ráadásul még jó nagy is. 




az eleje és a háta mintája
sz újja és a zippzáras rész

 Ezek után rögtön nekiálltam kötni.  A kezdéssel mindjárt jól megjártam, négyszer kezdtem el, mire hagytam annyi fonalat, hogy elég legyen a 278 szemhez. Aki tud kötni, az tudja, hogy a szemek felszedéséhez kell bizonyos hosszúságú fonal és kimondottan bosszantó, amikor már felszed az ember kb. 200 szemet és kideül, rövid a fonal. Ha nem erről a pulóverről lett volna szó, nem csináltam volna problémát, hogy hozzákössek még fonalat. De ennél nem akartam. (itt kiderült, hogy kijöttem a gyakorlatból....)

negyedszerre végre szép lett....

A paszpolt nagyon gyorsan megkötöttem és utána jött megint a "szórakozás". A pulóvert ugye körbe kötjük és nekem tök logikusnak tünt, hogy kötöm körbe a mintát. Igen ám, de nem jött ki. Leszámoltam kétszer, a szaporitott szemekkel a 322 szemet. Az stimmelt. Leszedtem a minta első sorát. Na az is jó szórakozás, amikor vezeti az ember a fonalakat hátul és vissza kell bontani.....  ráadásul nem is egyszer. Leszámoltam megint, a szem szám stimmelt a minta nem jött ki. Két estét szórakoztam vele és nem jöttem rá, hogy hol a hiba. Gondoltam beszaporitom a hiányzó 8 szemet, igen ám, de ez csak az alsó mintánál volt ok. A felsőknél teljesen át kellett volna varriálnom a mintát, ami elképzelhetetlennek tünt. A harmadik napon, amikor megint elővettem az eredeti leirást és néztem az elején lévő három sifutó pulóverét, megláttam, az oldalán a varrásnál azonosak a minták. És leesett a húszfillér! Nem folyamatosan kell körbekötni, hanem az elején és hátán újra kell kezdeni  a mintát....... Na, innentől már pont elég szem volt az első sorhoz.
Egyébként a minta kötése elképesztő lassan megy, van olyan sor, amit majdnem egy óra alatt kötök le.  Így aztán jó, ha naponta 2-3 sort meg tudok csinálni. Pedig a két fonalat együtt vezetem.

ennyi van kész az alsó mintából

A lényeg, hogy nagyon élvezem és nagyon sajnálom, hogy nincs több időm.
Ráadásul most fel is kell függesztenem a kötést. Meg kell csinálnom a barátnőm takaróját. Nem sokára haza kell mennünk. Sajnos apósom beteg lett és miután nem tudja innentől ellátni magát otthon, kell valami ápolási otthon keresnünk neki. És vinni szeretném a takarót.

.