2013. június 26., szerda

Cseresznyés túrótorta, ami náluk epres lett.





A fb-n olvastam ezt a receptet. Miután nagyon  szeretjük a túrós süteményeket rögtön eldöntöttem, hogy megsütöm. Ráadásul a boltban előtte való nap vettem 1 kg akciós túrót.
Annyit változtattam rajta, hogy nem cseresznyés, hanem  epres lett.

 Hozzávalók:

1 kg házi túró
10 dkg nyírfacukor 
10 dkg kókuszreszelék
5 tojás 
10 dkg margarin a forma kikenéséhez 
15 dkg cseresznye csipet só a tálalásoz nyírfacukor por

A túrót tegyük egy tálba és törjük át. A kókuszreszeléket robotgépben vagy kávédarálóban őröljük meg. Kenjünk ki egy kb. 25 centi átmérőjű formát margarinnal és szórjuk meg a "kókuszliszttel". A többi margarint olvasszuk fel és adjuk a túróhoz a kókusszal együtt. Öntsük bele a nyírfacukrot, adjuk hozzá az 5 tojás sárgáját. Az egészet alaposan keverjük össze. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a túróba. Simítsuk a keveréket az előkészített formába. A cseresznyét mossuk meg, szárazzuk le és magozzuk ki. A szemeket osszuk el a torta tetején, kicsit nyomkodjuk bele. 160 fokra előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt sül meg. Akkor készült el, amikor arany színű lesz a teteje, és a széle kicsit már elválik a forma szélétől. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral. (Nyírfacukor porral). Egy-két órára betéve a hűtőbe még finomabb.





 

2013. június 24., hétfő

Kezdődik az eper szezon....




 Most indul az eper szezon. Szombaton hoztuk el az első adag epret.  12 doboz van egy rekeszben, ami 6 kg epret jelent  A család nagy kedvence.  Így aztán epret is eperrel eszünk.. Mára el is fogyott az összes. Igaz, tegnap is, meg ma is csináltam vagy 4 l levest belőle.
Nagyon egészséges, nagyon finom és főleg nagyon egyszerű elkészíteni.

Hideg eperleves:  

1 kg eper feldarabolva
1 dl főzőtejszín
6-8 dl viz
stivia 

Az epreket feldaraboljuk és kb. 1 dl  vizzel leturmixoljuk, majd az egészet sűrű szitán átszürjük. Ízlés szerint teszünk hozzá stiviát  és hozzá adunk még kb fél liter vizet (a víz mennyisége attól függ mennyire sürűre akarjuk a levest) és egyet forralunk az egészen. Amikor felforrt beletesszük az ételtejszínt, kihűtjük és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk. A tetejére pici tejszínhabot és pár szem negyedelt eperszemet tesszünk.

Darabolásra várva

Turmix kész

Magokat kiszűrjük belől

Jó étvágyat!


Valami isteni.... . Mélyhűtött eperből is ugyanilyen finom.



2013. június 21., péntek

És a harmadik....



Aránylag hamar kinyílt az utolsó kerti orchideám. Ő is Cypripedium Reginae. De nem ugyanolyan mint az előző. Ennek a bibe része hóferhér, mig a másiké pöttyös. És van még egy különbség, hogy ez egy száron több virágot is hoz.  Igaz, hogy pár évvel később ültettem, mint az előzőeket, de ez is törékenyebb és jóval kisebb a másiknál

A most nyíló








Az előző Reginae

A  két Reginae egymás mellett








2013. június 17., hétfő

Második a sorban a 'Cypripedium Reginae"


Cypripedim Reginae

 Szinte hihetetlen, hogy a Flavum orchideám és a ez a Reginae egyidősek. Ez sokkal gyorsabban szaporodik és sokkal nagyobb. Sajnos nagyon kevés információ olvasható róla, amit meg találok azok ellentmondanak egymásnak. Pedig nemsokára kell valamit csinálnom vele, mert nagyon elbokrosodott, azt viszont nagyon sajnálnám, ha tönkretenném.  Régebben az olvastam, hogy szét kell ültetni, ha nagyon bokros lett, mert tönkremegy, most meg azt olvastam, hogy ha szétültetem, akkor legalább  5 hajtásnak kell rajta lenni. Szóval még agyalok rajta, hogy mi is legyen vele...







2013. június 13., csütörtök

Fenyőhajtás....




Minden tavasszal megcsodálom a fenyőhajtásokat és amikor csak tehetem meg is simogatom. Finom, selymes megérinteni. De nagyon sérülékeny is, könnyen letörik.
Most aztán teljes növekedésben vannak a fenyőim a kertet övező sövényben. Soha nem fordult meg a fejemben, hogy a fenyőhajtást bármire lehet  használni a csodáláson kívül, egészen tavaly tavaszig. Akkor olvastam először Böbe blogján a fenyőhajtás szörpről. El is határoztam, hogy én is csinálok majd.
Idén végigböngésztem a netet, megkérdeztem egyik barátnőmet aki szintén készít ilyen szörpöt, hogy hogy csinálja. Nagyon sokféle variáció van. Végül Böbéét választottam, talán mert arra gondoltam, hogy székelyek csak jobban tudják hogyan is kell elkészíteni.
Szóval nekiálltam fenyőhajtást szedni. A fenti képen látható sövény tetejéről vágtam le egy 5 l-es üvegnek megfelelő mennyiséget.
A friss fenyőhajtást cukorral lerétegezzük(én nádcukrot használtam), lezárjuk, 3-4 hétig naponta megrázogatjuk. Tetejére én is  tettem 2 kanál mézet is.  Miután levet enged le kell szűrni. Ez a szirup nagyon jó torokfájás ellen.
A megmaradó  cukrozott fenyőhajtásból meg szörpöt lehet késziteni.
Itt még nem tartok. Még csak rázogatom az üveget.


Hát nem szépséges?

Rázogatásra várva.....




2013. június 11., kedd

Bébi projekt....





Az utóbbi időben kötöttem. Nem is akármit. Bébi zoknikat. Az barátaim körében érkeznek az unokák. Egy kisfiú és egy ikerpár pici lány. Ráadásként úgy néz ki az unokahugom kisbabát vár.
Most már tradicionálisan kötöm ezeket a zoknikat.  Bár egy kicsit ráfáztam. Annyira kevés fonal kell egy kis zoknihoz, hogy gondoltam elhasználom a maradék fehér fonalakat.  Igen ám, de nem volt teljesen egyforma. Árnyalatni különbség volt a fonalak a között, ami kötéskor nem látszott, csak amikor elkészült a "mű". Így aztán több zoknit kötöttem, mint amennyi lábacska lesz....
Jól látszik a képeken, hogy a fonalak árnyalat különbsége.






Gondolom azt mondanom sem kell, hogy minden baba takarót is kap. Idén még nem varrtam semmi kézzel foghatót. De most beindul az üzem. A takarók mellett készül majd egy gyűrűpárna és  egy falikép nászajándékba.




2013. június 10., hétfő

Citromos-kókuszos sütike




Pénteken olvastam  és megcsodáltam Trollanyu blogján ezt a sütikét  és szombaton meg is sütöttem. Mondhatom nem bántam meg. Nagyon ízlett a kókusz és a citrom párosítása. Egyedül Nóri fanyalgott miatta, mert ő nem szeret semilyen citromos dolgot. Készitettem hozzá vanilia szószt is, így aztán teljes volta az íz gyönyör.....
Trollanyu receptjén annyit változtattam, hogy nem tettem bele csak 20 dkg vajat.

Citromos-kókuszos brownie

Hozzávalók:
25 dkg puha vaj
4 tojás
18 dkg cukor
22,5 dkg liszt
pici só
10 dkg kókuszreszelék
2 citrom reszelt héja
0,6 dl friss citromlé
1 tk. vanília kivonat (1 vanília rúd)
porcukor a szóráshoz
A puha vajat a cukorral kikevertem, egyenként hozzáadtam a tojásokat, majd a többi hozzávalót.
Sütőpapírral bélelt 20 x 30 cm-is tepsibe tettem és előmelegített sütőben  180 ° C-on 30 perc alatt megsütöttem. Nagyon finom, jól érezni benne mindt a citrom és mind a kókusz ízét.  
Én nem szórtam porcukorral. Anélkül is nagyon finom .





2013. június 3., hétfő

Első a sorban....




 Több évvel ezelőtt fedeztem fel az egyik norvég kertes újságban a cikket a kerti orchideákról. Orchidea rajongóként rögtön el kezdtem spekulálni azon, hogy tudnék ilyet szerezni. Véletlenül is szerencsém volt, mert a pasi, aki evvel foglalkozott itt lakott nem messze tőlünk. El is mentünk hozzá. Valami gyönyörűséges volt a kertje és a kert egy keritett részén, az üvegházban rengeteg orchidea palánta volt. Az volt a terve, hogy ilyen orchideákat fog forgalmazni, ha Norvégia belép az EU-ba. Miután harmadik alkalommal is nemmel szavaztak a népszavazáson, ez nem jött be.... Miután munka mellett csinálta ezt az időigényes munkát, azóta sajnos abba is hagyta. De első alkalommal vettem nála két féle kerti orchideát 10-10 db-ot. Küldtem belőle haza a barátaimnak, a sógornőmnek, de nem maradtak  meg. A két év múlva amikor újra venni akartam  orchideát nála, már nem volt neki csak egy palántája, amit el is hoztam. Így most van három orchideám.
Ezeket a palántákat úgy képzeljétek el, hogy  a cserépban van egy cseresznyemag nagyságú lapos mag, amiből pókháló szerűen szétágaznak a gyökerek és egy szál levél van rajt. Egyáltalán nem csoda, hogy nem marad meg mind a kertbe kiültetve. Hála Istennek nincs sok ellensége.
Így most  sorban egymás után nyilnak az orchidáim. Először a  Cypripedium Flavum. Ez volt a táblácskáján nem tudom, hogy ez norvég név-e vagy sem. Ez a legalacsonyabb a három közül, zöldes-sárga árnyalatú a virága. Aránylag lassan szaporodik, sokkal kisebb tő, mint a másik, amelyikkel egy időben ültettem.
Valahol olvastam, ha nagyon nagy lesz a töve, ki kell az egészet ásni és tőosztással szédszedni, mert ha nagyon nagy lesz tönkremegy. Hát nem tudom, sehol nem találtam leírást róla. Ez a veszély nem fenyeget ennél egyenlőre.....