2013. november 27., szerda

Egy kis vegyes......




Varrok, de egyenlőre nem mutatható, mert ajándékok lesznek. Azért van egy-két dolog, amit szeretnék veletek megosztani.
Egy hete vettem egy amarilliszt két virághajtással. Az egyik hajtás jóval kisebb volt, mint a másik. De úgy látszik, úgy döntött, hogy nem akar második virágszál lenni és napok alatt behozta a másik hajtást. Így aztán gyönyörűségemre egyszerre nyilik mindkettő 4-4 virággal


Mielőtt ide költöztünk volna(18 éve), itt egy gyönyörű, mesébe illő, sötét fenyő erdő volt. Miután lakóterületté nyílvánították kivágták a fákat, de a házak között hagytak egy 10 m széles erdősávot. Az első években nagyon sok fa kidőlt vagy eltörött, mert az erdő közepéről szélre kerülve nem voltak elég erősek a széllel szemben. Kertünk végében mi is láttuk amikor nagy szél volt, hogy a hatalmas fenyők gyökerei emelgették a földet..... Az egyik rá is dőlt a szomszéd házára. Azonban az eltelt évek alatt annyira besürűsödött a terület és úgy megnőttek a fák, hogy már délután kettőtől nem kaptunk napot.. Így aztán írtunk a kommünének, hogy jöjjenek ki és vágják le a túl magas fákat. Kijöttek, de miután le nem vágnak fát, csak ki, így rendesen kiritkították az erdősávot, amit most nem is lehet erdősávnak nevezni. A szomszédok nagyon örülnek, hogy végre látják a napot( télen annyira alacsonyan jár a nap nálunk, hogy tényleg jogos volt a kérésük) nekem viszont fáj a szivem és annak örülök, hogy az egyik szép, öreg fenyőt sikerült megmentenem. Tudom, egypár év és megint szép dús lesz a mögöttünk lévő terület, de most hiányérzetem van.....






És a fagyos éjszakák gyönyörű jégvirágokat rajzoltak az autók szélvédőjére. Nem tudok betelni velük






2013. november 17., vasárnap

Kovászos uborka ősszel-télen.....




Nagy kedvenc a kovászos uborka nálunk, de nem mindig sikerült ropogósra. Idén nyáron, már nem is tudom mi okból, de elkezdtem olvasgatni a készitéséről. És többek között azt olvastam, hogy a kovászos uborka elkészítéséhez nem napfény kell, hanem meleg. És tulajdonképpen a naptól puhul meg az uborka.  Na, ez mindjárt elindította fantáziámat. Nálunk nyáron is nagyon ritkán kapni kovászolni való uborkát, ezért gondoltam kipróbálom kígyóuborkával. Mit mondjak, mind a kígyóuborka, mind a melegvíz tárolón való érlelés fantasztikusan bevált. Valami isteni finom lett.

Hozzávalók:

3 nagyobb kígyóuborka
kb. 1 l víz
2 dkg só
ízlés szerint kapor és foghagyma
nálam házikenyér

Az uborkákat három darabba vágtam és minden darabot négy részre megvágtam, hogy azért még egyben maradjon. És a szokásos módon  leraktam az üvegbe. legalulra a kaprot a tetejére a kenyeret. A léhez a vizet felforraltam a sóval és langyosan ráöntöttem az uborkákra, majd 3-4 napig a melegvíz tárolón érleltem, ahol folyamatosan 23-24  fok van.








Miután kerülök minden olyan dolgot amiben cukor van, így a csemege uborka helyett kovászos uborkát eszünk.  Így szinte mindig frissen készült uborka van a hűtőben...






 


2013. november 12., kedd

Csokoládékake...



Ez egy igazi öszvér cim, mert az igazi neve Sjokoladekake, amit csokoládés süteményre lehetne forditani. De a családi és baráti környezetemben otthon mindenki csak csokoládékakénak hivja. A legelső sütemény, amit itt ismertem meg. Mondjuk nem csoda, mert a norvégok szinte minden alkalomra sütik, de a gyerek szülinapok elengedhetetlen süteménye. Annyiban különbözik az eredeti az enyémtől, hogy itt szinte minden sós vajjal készül, ami sajátos ízt ad a süteményeknek
Nem is értem, hogy eddig hogy nem került ide fel. Még jó, hogy ma Andi megkérdezte, hogy felteszem-e....
A dolog úgy adódott, hogy Zoli tegnap este munkába menet tök elfelejtette, hogy sütit kéne vinnie a kollegáinak. Hiányolták is..... Így aztán egy nap késéssel kapják meg a szülinapi süteményt.
A receptet Zoli kollegájának a feleségétől kaptam anno, aki rögtön dupla adagban adta meg a hozzávalókat.......

Csokoladékake: (dupla adag)

6 tojás
300 gr cukor (a magyar cukor édesebb, kicsit kevesebb kell)
500 gr liszt
4 1/2 ek kakaó
6 tk vaniliáscukor
6 tk sütőpor
3 dl tej
150 gr olvasztott vaj, vagy margarin

A tetejére a glazúr:
300 gr porcukor
6 ek kávé
80 gr olvasztott vaj
3 ek kakaó
2 tk vaniliáscukor
kókusz reszelék a szóráshoz.

A tojást a cukorral össze kell keverni, hozzá adni a tejet, és a többi hozzávalókat. Az olvasztott vajat picit kihűtve a legvégén kell belekeverni. . Nagy tepsibe (sütőpapirra) önteni és 200 fokon kb. 30-45 percig sütni (sütő függő, az enyém légkeveréssel pont 30 perc alatt süti meg)
Amikor kihült a tetejét meg kell kenni a glazúrral és megszórni kókuszreszelékkel.
Vanilia szósszal  valami isteni....



Kiadós, finom, gyors, csak ajánlani tudom





2013. november 10., vasárnap

Szülinap....



 Igazság szerint holnap lesz Zoli szülinapja, de ma köszöntöttük, mert holnap már nem lesz együtt a család.
Nem volt nagy ünneplés. A kivánságára petrezselymes karajt és almás-mákos országtortát sütöttem.

Római tálban készült petrezselymes karaj:

Kb. másfél kilós egybe karajt vizszintesen három részre vágok, úgy, hogy nem vágom át teljesen, sózom, borsozom és megtöltöm a következő töltelékkel.

Töltelék:

Oliva olajon (eredeti receptben vaj vanl)  összesütök egy kis hagymát, 3-4 gerezd apróra vágott fokhagymát és rengeteg aprított petrezselymet, majd hozzáütök egy tojást (ha sok a petrezselyem, akkor kettőt). Megfűszerezem sóval, borssal, sült hús füszer keverékkel, majd megtöltöm a karajt úgy, hogy a tetejére is jusson belőle bőven.
 A kerámia edényt beáztatom (addig hagyom a vízben ellepve, amig levegő buborék jön fel), beleteszem a húst és ott töltöm meg, majd nyakon öntöm 1 dl száraz fehérborral és hideg sütőbe teszem. 200 fokon kb. 1 -1 1/2  órát lefedve sütöm, ha megpuhult kicsit megpirítom a tetejét és krumplipürével tálalom.





Nagyon-nagyon régről ismerjük egymást. Az eltelt időt a képek hiven tükrözik

1971.
 2013.

Remélem még nagyon sokáig együtt tudunk ünnepelni!





2013. november 3., vasárnap

"Nigella mennyei csokitortája"




Mióta Zolinak magasabb cukor értéket mértek minden olyan étel, süti jobban érdekel, amiben nincs liszt, és megsüthető cukor nélkül is. Igaz a cukrot már régen kiváltottam először nád cukorra, az utóbbi időben meg nyírfacukorra és stiviára.  E heti süteményünket ismét Trollanyunál találtam meg.
Sok mindent készülök tőle elkésziteni. De most ez a torta lett a győztes, mert nincs benne liszt. Nigella könyve nekem is megvan, de mégis Trollanyu csodás képei vettek rá, a megsütésére.

Hozzávalók: 


25 dkg étcsoki (legalább 70 %)
6 db tojás (2 egész, 4 szétválasztva)
12,5 dkg vaj
17,5 dkg cukor (stivia cukrot használtam 80 gr)
csipet só 
5 dl tejszín (3,5 dl használtam)
2 ek cukor (pici stiviát)
1 vaníliarúd
kakópor díszítésnek
A csokit vízgőz felett megolvasztottam, majd hozzáadtam a vajat kisebb darabokban, hogy elolvadjon. 2 egész tojást és 4 tojás sárgáját 70 gr stivia cukorral sűrűre kikevertem, majd további keverés mellett hozzáadtam a kicsit kihűlt csokoládét. A csipet sóval kemény habot vertem, amibe a végén beletettem a maradék stivia cukrot. Majd 2-3 ek. habot belekevertem a csokoládés-tojásos masszába a többi habot, pedig nagyon óvatosan beleforgattam. Kikent, kilisztezett tortaformában, 180 °C-on, 35 percig sütöttem. A recept 24 cm-is tortaformát ír, de nekem csak 22 és 26 cm is van. Miután elég kicsi tojásaim voltak, így 6 helyett 7-et használtam, a nagyobb tortaformát választottam.
Gyönyörűen megsült a tészta, a firmában kihülve a közepe picit "összeesik, ezzel biztosítva tetejére kerülő tejszínhabnak a helyet

A tetejére a tejszinhabot ízlés szerint ízesitve kemény habbá verjük. Felkenjük, majd keserű kakaóval kicsit megszórjuk.




Meg kell, hogy mondjam, a recept elnevzése nem túlzás. Tényleg isteni finom.