2013. december 31., kedd


NAGYON BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK NEKTEK!
 Remélem hogy a jövő év sem lesz rosszabb az ideinél!  





2013. december 24., kedd




"Kívánok neked az ablakodba fényeket, a fényhez szép csendeket, a csendhez tiszta vágyakat, s a vágyhoz mindig társakat." (Geszti Péter)
Nagyon boldog, békés ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!
God Jul! 
Merry Crismast! 
 
 

2013. december 16., hétfő

Karácsonyi ajándékok a varrós dobozból....





Mint minden évben, november végén készülnek el az első ajándékaim, mert a baráti társaságunk Mikulás ajándékot ad egymásnak... Mindenki "kihúz" egy megajándékozottat... De én azért  mindenkinek  szoktam valami apróságot késziteni, idén a fenti képen lévő filc, fűzött kosárkákat.
Sajnos a Mikulás buli elmaradt(remélem később majd sor kerül rá).
Aztán készítettem a barátaimnak egy-két dolgot. Hogy ki mit kap, azt nem árulom el..... De megmutatom.
Az idén nagy sláger volt az fb-n egy asztali futó és miután én  sem akartam kimaradni hát varrtam ilyet. Az elsőhöz több mintát sikerült készitetnem a gyors sablonnal a közepéhez(ügyesen elszámoltam magam), így két futó is készült. Az egyiket megtűztem a másikat nem.
A többi ajándékot meg a német Patchwork magazinban látott kedvenceim ihlették....











Nagyon remélem, hogy az ünnepek előtt mindenkihez odaér azt meg még jobban, hogy senki nem lesz csalódott az ajándéka miatt.... :)


2013. december 8., vasárnap

Csokoládétorta másképpen.....




Muszáj volt megcsinálnom, mert nem tudtam elképzelni az ízét., hiszen a krém avokádóból készül.....Tán két hete olvastam erről a tortáról először, mint nyers csokoládétorta, egy otthoni web oldalon. Rögtön aznap egy norvég újságban, mint szuper csokoládé torta és egyre gyakrabban felbukkant a neten is.
Nincs benne liszt, az enyémben cukor sem nagyon, még a méz mennyiségéből is visszavettem és stiviával pótoltam. Már régebben vettem kókuszolajat is, mert egyre több receptben szerepel.
Ilyen előzmények után neki álltam.

Avokadós csokoládétorta hozzávalói:

Tésztához:

100 gr szeletelt mandula
 80 gr kimagozott datolya (kb. 5 db)
csipet só

Krémhez:

2 db érett avokádó
70 gr kakaó por
50 gr olvasztott kókusz olaj
50 gr méz
50 gr stivia cukor
1  vaniliarúd kikapart magja
csipet só

A datolyát picit beáztattam, marjd a madulával és a csipet sóval együtt késes robotgépben pépesre összekevertem
18 cm-is tortaformába nyomkodtam, én tettem alá sütőpapirt
 Ezután elképszítettem a krémet. Megpucoltam az avokádót, felaprítottam és szintén késes robotgépbe tettem, az összes hozzávalóval együtt. Minél tovább keveri az ember, annál fényesebb lesz a krém. Az alapra rátettem és a krémet és kb. 1 órára a hűtőszekrénybe tettem.

mandula-datolya alap

avokadós krém

kóstolásra várva

mánlával bolondítva


Mit mondjak, valami fenséges ez a gyors és egészséges édesség. Kicsit még megbolondítottam friss málnával......
Csak ajánlani tudom mindenkinek.





2013. december 5., csütörtök

Grillezett lazac kapros-majonézes-tejfölös szósszal


Szeretjük a halat és mégis aránylag ritkán eszünk. Most, hogy Zolinak jobban oda kell figyelnie a kajálásra, a hal bekerült a heti étrendbe. Általában, tőke halat vagy tonhalat sütöttem, a lazacért valahogy nem voltunk oda, mert  nekünk nagyon "tömény" íze volt. Aztán pár hete egy áruházi kóstolón valami isteni grillezett lazacot ettünk mangóchatni-.kesam krémmel. A kesam olyan mint a tejföl, csak egy picit tejszínesebb és sűrűbb.  Valami nagyon finom a kettő kevereke.  Szóval annyira ízlett ez a lazac, hogy a következő héten én is csináltam és azóta minden héten egyszer sütök. Alkottam hozzá egy olivaolajas pácot és egy kapros-majonézes mártást.

A lazac szeleteket a sütés előtt egy órával kicsit bepácolom és berakom a hűtőbe

Pác:
1- 1,5 dl olija olaj
1 gerezd reszelt foghagyma
1 ek soya szósz

bors
grill fűszerkeverék
kakukkfű


A sütőt előmelegitem 210 fokra, felső sütéssel(grillezéssel). A tepsibe sütőpapírt tettem, ( a kicsorgó zsír fröcsögj mindenfelé) és arra teszem a sütőrácsot, amire a lazac szeleteket fektetem és mindkét oldalát 4-4  percig grillezem. Amikor elkészül, megszórom egy kis kaporral.
Köretként bármilyen párolt, sütl zöldség illik hozzá. Én ma sárgarépa, brokkoli, karalábé, krumpli, póréhagyma, vöröshagyma keveréket sütöttem. . Miután a mangóchatnis tejföl édes (2 tk mangóchatnit összekeverek 1 dl tejföllel) így, inkább kapros-majonézes szószt készitettem.

Kapros-majonézes-tejfölös szósz:
1 dl tejföl
1 ek majonéz
1 tk mustár
bors, só, pici cukor
kb. 1 ek apróra vágott kapor



Nagyon finom és nagyon egészséges.







2013. december 2., hétfő

Mandulás-mogyorós süti


Mióta megláttam ezt a süteményt, azon gondolkodtam, hogy lehet a norvég nevét "Nøttekake" leforditani. A norvég nyelvben vannak szavak, amik nagyon egyszerűen kifejezik a dolgokat, ilyen a "nøtte (nötte)"ami a csonthéjasok összefoglaló neve, meg a "bær (bár), ami a bogyós gyümölcsöket  fejezi ki, a cseresznyétől az áfonyáig. Szóval sehogy nem találtam olyan összefoglaló nevet, ami a mogyorót és a mandulát is kifejezi, azt meg, hogy csonthéjas sütemény mégsem akartam írni. De nem is ez a lényeg, hanem maga a süti, ami gyorsan elkészül és nagyon finom és ez megint liszt mentes.

Mandulás-mogyorós torta:

5 tojás (ha kicsik a tojások akkor 6)
200 gr cukor (én 60 gr stivia cukrot használtam)
250 gr mogyoró
250 gr mandula
1 tk sütőpor
100 gr étcsokoládé
1 ek olaj, vagy vaj

A mogyorót és mandulát ledaráljuk, összekeverjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, apránként hozzáadjuk a cukrot és tojássárgákat, majd a ledarált mogyorőt és mandulát. Elég sűrű masszát kapunk. (lehet a következő alkalommal 50 gr-mal kevesebb mandulát és mogyorót teszek bele)
26 cm-is sütőformába tesszük( én tettem alá sütőpapírt) és a 200 °C-ra előmelegített sütő közepére téve 30-35 perc alatt készre sütjük. 
Amikor kihűlt, a tetejét megkenjük az olvasztott csokoládéval, amit vízfürdőben egy kanál olajjal készitünk az étcsokiból. Mivel én 70%-os csokiból készítettem, tettem bele egy kis stiviát, mert Zolinak nagyon keserű mázként ez a csokoládé.
Nagyon finom sütemény, amit még megbolondíthatunk egy kis tejszínhabbal.





Miután tegnap első advent volt, természetesen feldíszítettük az egész lakást, feltettük a karácsonyi függönyöket és meggyújtottuk kint és bent egyaránt az égőket. Imádom ezt azt időszakot.