2014. január 29., szerda

Tiramisu másképpen és megdicsért a doki ....




Még novemberben írtam, hogy magasabb lett Zoli cukra és a doki kiadta, hogy le kell fogynia, napi hat alkalommal  kell ennie és minden szénhidrát tartalmú ételt, gyümölcsöt  visszafogottan fogyasztania. És azt is mondta, a doki, hogy a karácsony nem lehet kifogás...
Na, akkor kezdtem nézegetni a neten az olyan blogokat,  ételeket és édességeket, amik teljesítik ezt a követelményt. Leálltam teljesen a kenyérsütéssel, ha sütöttem is néha, csak teljes kiörlésűeket, főleg rozsosat és zabosat. Cukrot már előtte elég keveset használtam, most megpróbáltam a búzalisztet is száműzni, amiből lehetett. És elkezdtem kisérletezni. Ennek meg is lett az eredménye.
Zoli kedden volt orvosnál és a doki nagyon megdicsérte. Fogyott több, mint. 6 kg-t és a cukra  is lement. A háromhavi átlaga  9,6-ról 7,4-re. Kedvenc férjem igen büszke magára, hogy lement 100 kg alá, pontosan 97,6 kg. Most a 90 a cél. Nagyon rendes volt, mert azt mondta, hogy ennek a eredménynek én vagyok 60 %-ban a részese. Legalább is ő így érzi. Az biztos, hogy az édesszájú férjem nem szenved hiányt. Minden hétvégén van most is desszert és karácsonyra is megsütöttem a kedvenc beiglijét. Igaz már mandula liszttet használva.
Ez a tiramisu is egy kisérlet eredménye lett és mondhatom jól sikerült. Természetesen liszt és cukormentes. Bár a napokban éppen a diétás babapiskóta receptjét olvastam, nem volt időm megsütni. Így aztán kitaláltam, hogy a magam babapiskótáját. Alapnak a "Budapest tekercs" tésztáját vettem, de nem mandulát, hanem diót használtam hozzá. Miután elkészült a "babapiskóta, megérkezett Nóri az új cukorhelyettesítővel, a kókuszcukorral, amit rögtön kipróbáltam a krémhez.

Diós babapiskóta: 

6 db tojás fehérje
10 dkg darált dió
0,7 dl stevia cukor
1 dl étekezési keményítő

A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, a végén belekeverve az édesítőszert, majd az étkezési keményítővel kevert darált diót. Sütőpapírral bélelt tesiben, 170°C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöttem. Amikor kihűlt kiszaggatam a babapiskóta formákat




Közben elkészitettem a krémet.

Krém: 

4 tojás szétválasztva
3 ek kókuszcukor
1 vanilia kikapart közepe(én vanilia virágot darálok bele)
50 dkg mascarpone
2-3 ek keserű kakaópor

A tojásfehérjékből nagyon kemény habot vertem, aztán a tojássárgákat habosra kevertem a kókuszcukorral és a vaniliával, majd kanalanként hozzá kevertem a mascarponét és a legvégén óvatosan beleforgattam a tojásfehérje habot. A kókuszcukortól picit sötétebb színe lett, mert a barna cukorhoz hasonlit.
Az elkészült babapiskótákat belemártottam kávéban és egy jénai tál aljára raktam egy sort, erre a megfelezett krémet, majd megint a megmártott babapiskótát és erre a krémet. A tetejét megszórtam a kakaó porral és a hűtőbe tettem pár órára.
A diós babapiskótától nagyon finom íze lett.



Eredetileg a kókuszcukrot karamell pudinghoz vettem, mert úgy gondolom, hogy ez karamellizálható. De még nem próbáltam ki. Ha működik akkor jön a dietás karamell puding is, mert az Zoli kedvence.








2014. január 28., kedd

Esett a hó, esik a hó és esni fog még pár napig.................




Elég sokára jött a tél. Egész decemberben szakadt az eső és 5-7 fok volt. Az új év aztán meghozta hidegebbet és ezzel együtt az eső átalakult hóvá. És 10 napja elkezdett esni .......
Nagyon hideg nincs. A hóesésben szuper sétálni, amikor nem fúj a szél. Havat kotorni nem annyira, főleg naponta többször. Egyenlőre úgy tűnik, hogy sosem lesz vége.  Megnéztem a régi képeket,  2006-ban esett hosszú idő után rengeteg hó, de 2011-ben csúcsot döntöttünk. Szerintem már most csúcs közelben van....
Luca és Lili  is imádja.

















2014. január 27., hétfő

Végre varrtam....



Karácsony óta, tegnap  került vissza a varrógépem a helyére és végre varrtam is egy picit. Ígértem az unokahúgomnak, hogy varrok a barátnője pici fiának egy kis macit. De a szülőknek vagy nyuszijuk és az egész család nyuszi imádó. Így aztán gondoltam, varrok egy nyuszit is. Hát, nyuszinak nyuszi lett, de több sebből vérzik az én szememben. Mindegy, ilyen lett, szépségversenyt nem fog nyerni, de van farkincája is és tuti rágcsa álló.....





 Ezen kívül végre folytathatom a Strelicás falikép papír varrását.  Éppen, hogy elkezdtem


És elkezdtem egy rag-takaró alkotórészeinek kiszabását is. Eddig ez a 24 db van (jé, az anyag fehér, fekete és világoskék, nem pedig ilyen szürke....)




2014. január 18., szombat

Budapest tekercs kicsit másképpen....


Ezt a kedvencünket is megvariáltam kicsit, hogy Zoli még nyugodtabb lelkiismerettel ehesse. Már régebben is steviával csináltam cukor helyett, de most kimaradt belőle a liszt is és a krém sem tiszta tejszínhab.

Az eredeti recept:

Hozzávalók:

6 tojás fehérje,
3 dl cukor,
1 dl liszt,
10 dkg darált mogyoró,
10 dkg mandula lapocskák.
3 dl tejszin
2-3 db mandarin

A mai recept hozzávalói:

6 tojás fehérja
0,6 dl stevia cukor
1 dl étkezési keményítő
10 dkg darált mogyoró
10 dkg szeletelt mandula
1 cs vanilia puding
1/2 vaniliarúd kikapart belseje
4 dl tej
0,2 dl stevia
2,5 dl tejszín
3 db mandarin


A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, óvatosan hozzáadtam a steviát és a étkezési keményítővel összekevert darált mogyorót. Majd egy sütőpapírral bélelt tepsire terítettem és megszórtam a felszeletelt mandulával(az utóbbi időben többször is elfelejtettem rászórni a mandulát és a már félig megsült tésztára szórtam rá. Na, úgy nem az igazi.) és 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütöttem.
Közben megfőztem a 4 dl tejben a vanília pudingot a steviával és a vanília rúddal. Kihűtöttem, majd a összekevertem a vaníliakrémet  a  kemény habbá vert tejszínnel. A mandarinokat felapróztam.
A kihűlt tésztát megkentem a tejszínes vanília krémmel, rászórtam a mandarinokat és feltekertem.








Gyors és nagyon finom sütemény, amit itt Norvégiában ismertem meg.




2014. január 12., vasárnap

Francia csokoládétorta


Az eredeti receptet a boltban egy lapból írtam ki, mert annyira jól nézett ki. Nagyon sokszor megsütöttem.  A mai sütésem próba volt, mert a liszt helyett mandulalisztet használtam a cukor helyett meg stevia cukrot. Az eredeti hozzávalókkal picit magasabb, de nem a kinézet volt a lényeg, hanem, hogy Zoli is tudja enni.

Francia csokoládétorta:

150 gr vaj vagy margarin
2 dl cukor (1 dl stevia cukor)
150 gr étcsokoládé (70 %-os)
4  tojás
1,5 dl liszt(mandula liszt)
csipet só

Máz:
100gr étcsokoládé
1-2 ek vaj vagy olaj

Először lereszeltem a csokoládét és kemény habbá vertem a tojások fehérjéjét a csipet sóval és egy pici cukorral. Majd a vajat habosra kevertem a cukorral és egyenként hozzá adtam a tojások sárgáját  Óvatosan belekevertem a lereszelt csokoládét, a lisztet és tojások fehérjéjét.  Sütőpapírral kibélelt, 22 cm-is torta formába tettem és elsimitottam.
175°(165°) C-ra ekmelegített sütőben 50 percig sütöttem, majd rácsra tettem. Amikor kihűlt rákentem a vajjal felolvasztott csokolát.






Tejszínhabbal megbolondítva szuper finom.Csak ajánlani tudom.






2014. január 11., szombat

Egy kis karácsonyi visszatekintés.....


Lassan három hét telt el karácsony óta, de eddig nem nagyon volt időm megmutatni, milyen szépségeket kaptam ajándékba.
Aránylag nagyon korán kaptam az elsőt csomagot Boritól. Gyönyörű sk. alkotta lappal kiegészítve.


A következő ajándék nagy meglepetést rejtett. Erika, aki kipróbált már dzinte minden kreatív dolgot és a mozaikozást vitte magas fokon, a "nemszeretem" varrásal készített ajándékot. Mindig azt mondta, hogy nem szeret és nem is tud varrni. Na, ez talán addig úgy volt, amig nem kapott egy varrógépet ajándékba, mert innentől el kezdte izgatni a dolog..... és a kezdet nem is rossz, sőt. Kis farmer anyag, egy kis festés és már kész is az ajándék. És kaptam tőle egy nagy zacskó levendulát is a kertjéből.


Aztán egyszerre kaptam két csomagot. Az egyik a fórumos barátnőmtől jött. Engem húzott a mikulás alkalmából. Rozi, aki tulajdonképpen Jolán csodálatos keresztszemes terítőt készített. Nem csoda, hogy csodálatos, hiszen évek hosszú során varrt a keresztszemes újságban.


A másik csomag Anditól érkezett. Fantasztikus kis csomag volt, kis csoki, kis varráshoz használható apróságok és egy édes karácsonyi, házikós szív







Köszi "lányok"! Igazán gazdaggá tettétek a karácsonyomat. :)
(Nem tudom miért, de minden képnek a közepe kicsit pirosas....)






2014. január 8., szerda

Vendégeim voltak.....




 Még december utolsó napjaiban jött hozzánk az unokahúgom és férje látogatóba. Juca már többször volt itt, Laci még nem. Sajnos az időjárás nem fogadta kegyeibe őket, valami borzalmas volt. Már az is elég szokatlan dolog, hogy ezen a télen egyszer esett a hó, de az,  hogy egész decemberben szakadjon az eső, két napont viharos, időnként orkán erejű széllel. na ilyen még nem volt. De meg kell mondjam szuperül viselték ezt az időt. Nem zavarta őket a mászkálásban.(mert ugye mi, itt kint nem ismerjük a rossz időt, csak rosszul tudunk öltözni hozzá :) ) Azért kaptunk két fél napot, amikor derűsebb arcát mutatta a természet.  Amikor elindultunk a Verdens Endrére(Világ vége) még nagyon bánatos volt az idő, de mire kiértünk a sziklákhoz és a tengerhez kisütött a napocska is, a szél nem adta meg magát. Már a parkolóban meglepetés fogadott, alig volt szabad hely. Rengetegen voltak.
Imádom/juk a Verdens Endét évszaktól függetlenül. Ha nincsenek vendégek, akkor is elszoktunk menni, többször is minden évben. Valami mágikus hatása van a hatalmas szikláknak, a kevés zöldnek és a csodásan kék tengernek. Ülni a sziklán és bámulni a semmibe, élvezni a nyugalmat a szépséget, megunhatatlan dolog.
Íme a téli Verdens Ende