2014. április 28., hétfő

Életem első és utolsó báránycombja....



Évek óta készülök rozmaringos báránysültet készíteni. Minden alkalommal amikor ment a reklám róla megfogadtam, hogy most majd én is. De eddig sosem került rá sor. Pedig ez nálunk hagyományos húsvégi étel.  Amikor jöttünk vissza Magyarországról a kompon akciós áron lehetett venni báránycombot. Soha vissza nem térő alkalom, gondoltam és meg is vettem egyet és a mélyhűtőben pihent húsvét vasárnapig.
Tavaly írtam róla a blogomban  , így én is aszerint készítettem el, persze kis változtatásokkal

Hozzávalók:   

1 db kb. 2 kg báránycomb
2 tk só
1 tk bors
4 db rozmaring ág vagy 1,5 tk szárított rozmaring( én sokkal többet használtam)
1 db vöröshagyma
3 db sárgarépa
kb. 1 l víz
1,5 dl fehérbor

Jól dörzsöld be a combot a sóval és borssal és tűzdeld meg a vékonyra szeletelt fokhagymával és a rozmaring ágakkal .
Tedd a felkarikázott hagymát és sárgarépát egy olajjal kikent tepsibe és fektesd rá a báránycombot, amibe beleszúrtad a húshőmérőt. Vigyázz arra, hogy a hőmérő ne találja el a csontot. Öntsd rá a vizet és fehér bort és tedd 125° C-ra előmelegített sütőbe 2-3 órára.  Azt tartják, hogy húsnak annyi ideig kell sülnie, ahány kg. Nálam az 1,8 kg comb 2,5 órát sült. A sütési idő attól is függ, hogy mennyire akarod átsütni a húst. Amikor a hőmérő eléri a 70° C-ot, akkor a hús sötét rózsaszín, 76° C-nál sül át majdnem teljesen.


Amikor elkészül csomagod be a húst legalább 1/4 órára és hagyd pihenni szeletelés előtt.
Közben elkészítheted a szószt hozzá.

Szósz:  

kb. 7 dl pecsenyelé
1 dl vörösbor vagy fekete ribizli lé
4 ek liszt
1 tk szójaszósz
1/2 tk bors
1/2 tk só

Forrald fel a pecsenyét és a vörösbort. Add hozzá a lisztet csomómentesre keverve és forrald lassan 10 percig. Ízesítsd a szójaszósszal, sóval és a borssal.
Tepsiben sült vagy főtt kruplival (esetleg krumplipürével) tálald.
 



Nagyon finom, pórhanyós, szaftos lett, de nálunk nem jött be ez a húsvéti fogás. Egyedül Zoli evett belőle. Nekem  és a gyerekeknek nem ízlik a speciális íze miatt. Így aztán nem valószínű, hogy mégegyszer megfordul a konyhámban.
Viszont szomszédasszonyomnak szereztem vele egy kis meglepetést(az egészet átvittem). Nagyon örültek neki.........






2014. április 23., szerda

Még nem tudom mi lesz.....



Nem tudom megmondani, hogy miért szeretem a nagymama virágoskertjét, de szeretem. Talán azért mert nálam a gépi varrás nem kézi munka, ez meg teljesen az. Amikor megjavitottam Nóri takaróját már tudtam, hogy szabad óráimban a gép előtt hatszögeket fogok fércelgetni. Előkerestem a maradék anyagaim egy részét, meg a papir hatszögeket, aztán formára vágtam az anyagokat. Most, ha van egy kis időm, vagy ülök a gép előtt, akkor mindig előveszem

több száz darab van belőle

félig készen

gyűlnek formák
Még nem tudom mi lesz belőle.  Nagy a valószínűsége, hogy ágytakaró, motoszkálnak ötletek a fejemben, de még nagyon képlékeny és lassan szaporodik a mennyisége, mert most Juca csillagos takarója a "ső..." ez csak kikapcsolódás.






2014. április 20., vasárnap

Nóri.....




A mai nap Nóriról szól. Éppen 21 évvel ezelőtt született, kedd hajnalban.




Drága kislányom, Isten éltessen nagyon-nagyon sokáig!










2014. április 19., szombat

2014. április 15., kedd

Gesztenyés szelet (véletlenül paleo...)



Megsütöttem  TücsökBogár  blogján látott gesztenyés szeletet. Nagyon kicsit változtattam rajta, de még így is paleo lett, pedig nem törekedtem rá.

Hozzávalók: 

6 dkg kókuszliszt
5 dkg kakaó (cukrozatlan)
1 csapott tk szódabikarbóna
csipet só
6 tojás
5 dkg olvasztott kókuszolaj
10 dkg kókuszvirág cukor (az eredeti: juharszirup)
5 cl kávé
1/2 vaniliarúd kikapart közepe

Krém:

5 dl kókuszkrém
8-10 dkg kókuszvirág cukor (az eredeti:eritritol)
25 dkg natúr gesztenyemassza
1 vanilia kikapart közepe
1/2 dl víz
3 db zselatinlap

A tojásokat kicsit kikevertem a kókuszcukorral, majd hozzáadtam a kávét, a kókuszolajat és a csipet sót és a kókuszliszttel összekevert kakaót és szódabikarbónát. 20x30 cm-is, sütőpapírral bélelt tepsibe teritettem és a 175° -ra előmelegített sütőben  25 percig sütött. Kihűtjük, majd visszatesszük a formába és rákenjük a krémet.
A krémhez a kókuszkrémet felvertem a kókuszcukorral(nekem nem sikerült kemény habbá verni, ahogy a receptben szerepel, de nem befolyásolta a krém állagát), majd összevertem a krumplinyomón áttört gesztenyével és a meleg vizben feloldott zselatinnal és vaniliával. A tetejére étcsokit reszeltem és fogyasztásig hűtőszekrényben pihentettem.
Nagyon finom lett és még mindig azon csodálkozom, hogy ilyen kevés liszttel hogy lesz aránylag magas a tészta .......







Csak ajánlani tudom, próbáljátok ki



2014. április 14., hétfő

Juca takarója.....



A dolog ezzel a képpel kezdődött, meg azzal, hogy kéne egy ágytakaró Jucáéknak. Egyet ugyan már csináltam neki, de az olyan ünnepi, hófehér.... Kéne egy strapabíróbb. Amikor itt voltak nálunk és nézegette az újságjaimat, megtetszett neki ez a karácsonyi terítő, csak az un. "taupe" színekkel, ami a béige, a szürke mindenféle változata(én nagyon szeretem ezeket a színárnyalatokat, már négy évvel ezelőtt "beige-szürke" szinre  festettük a házunkat....) Most, hogy otthon voltam, megejtettük az anyag vásárlást az Andráséknál.


Nagyon nehezen választottunk. Végül is egy vajszínű középpel, a csikos beige és barna pöttyös csíkokkal terveztük meg. A csillagok még szaporodni fognak a beige kockás mintával.  Ez volt az eredeti elképzelés, de amikor hazajöttem és megnéztem az újságban a képet elkezdtem azon meditálni, hogy mi lenne, ha a képhez hasonlóan állitanánk össze a  takarót. Barna pöttyös középpel és kifelé világosodó csíkokkal. Na ezt látnom kellett, így megnéztem, hogy nézne ki kicsiben. Csináltam egypár csillagot és felpakoltam az ágyra. Íme az eredmény:




Nekem mind a két megoldás tetszik, de végül is maradtunk az eredeti verziónál, világos középpel és kifelé sötétedő csíkokkal.
Szóval ez az elkövetkezendő napok, hetek  projektje.






2014. április 5., szombat

Tavasz van.....



Idén nálunk is korábban tavasz lett. Igaz ezen a héten még egy-egy éjszaka volt jéghártya a vizeken, de a virágok úgy döntöttek, hogy tavasz van. Igazi virág kavalkád van a kertben, egyszerre nyilik sok mindent. Még virágzik a hóvirág, a krókuszok egy része, a puskina virág, de már nyilnak a nárciszok és a korai tulipánok is.








Múlt vasárnap vettem 10 zsák  40 l-es földet, amit szét is teritettem, mert a virághagymáim már kilógtak a földből. Itt a sziklás talaj miatt, amin alig van földréteg, nem lesüllyednek a virághagymák, hanem feljönnek.  És, ha már a kertészetben jártam, vettem tavaszt idéző virágokat is. Annyira szertem a sárga nárciszt és a narancssárga árvácskákat
 






És beültettem az otthon vett Kaméliámat, meg nem tudtam ellenállni és megint vettem egy mimózát, ami a tuti fagymentes időben szintén a kert disze lesz.







2014. április 2., szerda

Apróságok.


Már régen szemezgettem az ollótartóval. Eleinte nehéz volt elképzelni, hogy hogyan készül. Aztán fogtam egy A/4-es papírt és meghajtogattam. És milyen jól tettem, hogy megpróbáltam így, mert rögtön kiderült, hogy ez méret túl nagy, viszont a 24x18-as pont jó. Így aztán indulás előtt összeállitottam három darabnak az alapjait. Mutattam is, ha jól emlékszem.


Az egyiket még a hajón elkészítettem, mert azt vittem a kedvenc fodrászomnak ajándékba. Végül is sokkal könnyebb volt megvarrni, mint ahogy előre gondoltam.


A másik kettőt meg foltos barátnőim kapták.




Nekem tetszenek. Egészen biztos fogok még ilyeneket csinálni. Kellene egy itthonra is....