2015. március 17., kedd

Diós-kakaós csók



Az utóbbi idők leggyorsabb szuper süteménye. Trollanyu-tól van. Miután szombaton a vanilia krém készítésénél maradt 4 tojás fehérjém, rögtön ki kellett próbálnom. Mit mondjak, minden igaz amit Trollanyu írt róla. Nagyon finom, diós sötemény. Istenien érezni benne a sült diót.  Aki a dót szereti az imádni fogja. És a sütéssel együtt fél óra alatt elkészül. Kívül ropogós, belül omlós.....

Hozzávalók:

3 közepes tojásfehérje
15 dkg durvára darált dió
6 dkg eritrin
3 csapott ek. cukrozatlan kakaópor
csipet só
A diót durvára daráljuk. Majd az összes szárazanyagot össze keverjük a tojás fehérjékkel (nem kell felverni) Sütőpapírral boritott tepsire kis kanállal halmokat teszünk. Nekem 14 db lett. Majd 170 °C-ra előmelegített sütőben  20 perc alatt megsütjük. Azért figyelni kell, mert az én sütőmben 17 perc elég volt.  Hagyjuk egy picit hűlni, majd rácsra tesszük...




Érdemes kirpóbálni. Cukor és lisztmentes.



2015. március 13., péntek

Almakompótos sütemény...




Meglátni és megsütni sütemény. Liszt és cukor mentes. Puha, krémes isteni  Semmit nem változtattam  Trollanya repectjén.


Hozzávalók:
25 dkg alma kompót (lé nélkül)
3 ek. citromlé
1 tk. őrölt fahéj
1/2 tk. őrölt kardamom  (opcionális, én tettem bele)
6 kisebb tojás
20 dkg őrölt mandula
10 dkg erythritol (por alakú)
1 tk. szódabikarbóna
Az almakompót lehet maradék is, de mindenképpen szűrd le, a levét ne add a sütihez. Az összes hozzávalót tedd turmixgépbe vagy késes robotgépbe és keverd simára. Elég folyékony massza. Nekem van szilikon tortaformán, de végül mégis 2 sziv alakú sütőformában sütöttem, amiket jól kikentem kókuszolajjal. 180° C-on  35 perc alatt sült meg.
Direkt több almakompótot főztem, hogy tudjak almakrémet csinálni hozzá. De a kókuszkrém rendesen megszivatott. A végén kettévált a kompót és kókuszvaj benne. Azért így is nagyon finom volt ráöntve a süteményre.



Érdemes megsütni. Ez is Nigella sütemény, kicsit átalakítva....










2015. március 9., hétfő

Egyszerű túrós lepény......



Időnként az embernek nagyon édesség ehetnékje van. Erre ragyogóan alkalmas ez a gyors túrós lepény.

Hozzávalók: 

250 g túró
3 tojás
2-3 ek kókuszcukor (bármilyen cukor ízlés szerint)
2-3 ek rizsliszt (lehet bármilyen liszt)
1 citrom reszelthéja
csipet só
olaj a sütéshez

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehéjékből kemény habot verünk A túrót áttörtjük, majd hozzá adjuk a többi hozzávalót. A legvégén a kemény habot óvatosan hozzákeverjük.   Majd evőkanállal  forró serpenyőbe szaggatjuk., mindkét oldalát megsütjük. Nekem 8 db lett belőle. Magában is finom, de bármilyen szósszal, lekvárral tálalhatjuk.




Csak ajánlani tudom ez a gyorsan elkészíthető, kalória szegény, cukor és lisztmentes finomságot.











2015. március 1., vasárnap

"Karpatka" egy hagyományos lengyel sütemény....



A  dolog úgy kezdődött, hogy a múlt szombaton a lengyel szomszédaink meghívtak vendégségbe és ott kaptuk ezt a hagyományos, lengyel süteményt.  Csoda finom volt. Nekem rögtön a képviselőfánk jutott eszembe róla. Gondoltam ezen a héten megcsinálom. Miután megsütöttem találtam meg a neten az eredeti recepjét.  Az eredeti sütemény és az enyém között az volt a különbség, hogy én nem vajas krémmel, hanem  krémesbe való vanilia krémmel. 

Az eredeti karpatka:
Tészta:
4 tojás
120 g búzaliszt
125 g vaj vagy margarin
1/2 tk sütőpor
250 ml víz

Krém:
1 db vanilia puding
500 ml tej
100 g porcukor
100 g vaj vagy margarin
Porcukor a szóráshoz

A vizet felforraljuk a vajjal. Majd a sütőporral elvegyített lisztet hozzáadjuk folyamatos keverés közben. Amikor elválik az edényfalától levesszük a tűzhelyről és kihűtjük. Majd a tojásokat egyenként hozzákeverjük amig szép, fényes tésztát nem kapunk.
A sütőt előmelegítjük 220 C°-ra. 
A tésztát két részre osztjuk  Vajjal kikent, vagy sütőpapírral bélelt 25x30 cm tepsibe simitjük az egyik felét a tésztának és 30 percig sütjük. Majd ugyanígy megsütjük a másik lapot is. Egyenetlen dimbes-dombos felületet kapunk. Gondolom innen ered a sütemény nev

A krémhez a pudingot megfőzzük, kihűtjük, majd a vajkrémhez apránként hozzákeverjük. 
Az egyik lapot megkenjük a krémmel a másik lappal beboriítjuk. A tetejét meghintjük porcukorral, majd felszeltetljük.

Az én karpatkám:  (cukor és lisztmentes)
Tészta:
4 tojás
60 g rizsliszt
60 g kukoricaliszt
125 g kókuszzsír
1/2 tk sütőpor
250 ml víz

Krém:
4 tojás
600 ml tej
100 g stivia cukor
1 vaníliarúd kikapart magja
70 g kukoricakeményítő

A tészta ugynúgy készült mint az eredtinél.
A krémhez a tejet felforraltam a vaníliarúddal. A tojásokat kettéválasztottam. a tojássárgáját kikevertem a stiviával meg a kukoricakeményítővel majd a forrásban lévő tejhez adtam folyamatosan keverget. Amikor besűrűsödött levettem a tűzhelyről. Kemény habbá vertem a tojásfehérjéket majd óvatosan a forró vanilia krémhez adtam.
 Megtöltöttem a lapokat, megszórtam stiviával, majd felszeleteltem.




Szuper finom let. Vittem kóstolót a szomszémba. Azt mondták olyan mint a hazai..... :II